Comunitate

Biblioteca

Biblioteca comunală Jorăşti a fost înfiinţată în anul 1958 şi până în 1977 a funcţionat în casa lui Podaşcă Nicolae. În anul 1977 biblioteca a fost mutată de d-na Bezman Vasilica în clădirea dispensarului medical. De la 1 iunie 2012 noul sediu al bibliotecii comunale Jorăşti este în clădirea Centrului Social.Fondul de carte numără 8922 volume, cuprinzând literatura română, universală, filosofie, religie, istorie, ştiinţe sociale, geografie, medicină. Un alt fond este constituit din „Dicţionare” pe domenii diferite. Numărul cititorilor este în medie de 450 lunar, aceştia provenind din rândul copiilor, al cadrelor didactice, al agricultorilor şi chiar al şomerilor.Biblioteca conlucrează cu diferite instituţii de la nivelul comunei, în special cu şcoala, organizând în comun diverse acţiuni cu ocazia unor sărbători naţionale, aniversări, omagierea unor personalităţi.

Bibliotecari: Prisecaru Maria, Buţurcă Elisabeta, Filote Ioana, Rusu Paulina, Bejan Felicia, Miron Liliana, Guţu Maria, Strugaru Nuţa, Cirnici Rodica, Bezman Vasilica, Tacu Elvira, Veliche Lucica, Dimofte Mariana.

Educatie

Grădiniţe:
  • Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1, com. Jorăşti
  • Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1, sat Lunca, com. Jorăşti
  • Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1, sat Zărneşti, com. Jorăşti
Școli gimnaziale:
  • Şcoala Gimnazială Nr. 1, com. Jorăşti

Traditii si obiceiuri

Colindatul copiilor
Practicile traditionale ale sarbatorilor de iarna mostenite din cele mai vechi timpuri se desfasoara si in prezent in forme deosebit de variate, implicind participarea intregii colectivitati, inclusiv a copiilor. Craciunul concentreaza o seama de ritualuri si obiceiuri intre care se remarca, in toata frumusetea si prospetimea sa, colindatul copiilor.

Sorcova si Semanatul
In dimineata Anului Nou, copiii obisnuiesc sa mearga cu Sorcova si cu Semanatul. Obiceiul este practicat de copii de la 3-4 ani pina la 12-13 ani. Adesea copiii merg cite doi, alteori merge doar unul singur, colindindu-se doar membrilor familiei sau unui grup de vecini.

Plugusorul
Urarea cu plugul sau cu buhaiul, Plugusorul cum i se spune in popor, este un stravechi obicei agrar prin excelenta, care se practica in ziua de Anul Nou, ceata de uratori formata din doi pina la douazeci de flacai sau barbati insuratei de curind, pleaca din casa in casa sa ureze cu Plugusorul sau sa „haiasca”. Cu Plugusorul ureaza si copii din comuna, pana la lasarea serii.